Vier redenen waarom thuiswerken niet altijd ideaal is

Het Nieuwe Werken is inmiddels al een aantal jaar een bekend begrip. Dat betekent dat er ook steeds meer ervaring is met bepaalde aspecten van Het Nieuwe Werken, zoals de werk- en privé balans en het resultaatgericht werken.

Het Nieuwe Werken is plaats- en tijdonafhankelijk werken

Het Nieuwe werken maakt het mogelijk om je werk te doen waar jij dat wilt. Je kiest je werkplek om je werk zo efficiënt mogelijk te doen en waar dat voor je werk- en privé leven het best uitkomt. Hetzelfde geldt voor het tijdstip waarop je je werk doet. Daarmee is het dus mogelijk om écht tijd- en onafhankelijk te kunnen opereren.

Dat zorgt echter ook weer voor nieuwe uitdagingen – bijvoorbeeld wanneer er thuis gewerkt wordt. In een interessant artikel van Business Insider wordt dan ook gesproken over vier redenen waarom thuiswerken soms lastig is en waarom Intellegus juist daarom pleit voor de juiste wijze van omgang met Het Nieuwe Werken in organisaties.

  1. Er is geen scheiding tussen werk en privé
    Wanneer je je werk letterlijk mee naar huis kunt nemen is het scheiden van werk en privé lastiger dan wanneer je het kantoor om 17:00 achter je laat. Een van de drie pijlers van een goede HNW overgang is dan ook het maken van afspraken op resultaat in plaats van aanwezigheid. Als je je eigen baas over je eigen agenda voelt en ook daadwerkelijk bent, kun je ook zelf kiezen om niet te werken als de kinderen naar zwemles moeten, of wel te werken als ze naar bed zijn. Dit vergt voor zowel medewerker als management een mentale stap. Als deze stap eenmaal is gezet, heeft dit een positieve uitwerking op de medewerkertevredenheid en de productiviteit. Thuiswerken vraagt wel om een geschikte thuiswerkplek zonder afleiding van bijvoorbeeld gezinsleden.
  2. Thuiswerken kan uitstelgedrag in de hand werken
    Er is thuis andere afleiding dan op kantoor. Mogelijk zijn er kinderen thuis of lonkt de tv. Zoals bij het eerste punt al is benoemd, gaat het uiteindelijk om afspraken over resultaat en daar zit automatisch een deadline aan. Uitstellen tot het laatste moment levert dus óf het niet nakomen van afspraken op, óf veel werk op het laatste moment. Overigens leert de praktijk dat medewerkers eerder geremd dan extra gemotiveerd moeten worden als ze thuiswerken – nog even wat afmaken of voorbereiden was immers nog nooit zo makkelijk.
  3. Samenwerken vanuit huis is nog steeds lastig, ondanks alle technologie
    De virtuele werkplek is een essentieel onderdeel van Het Nieuwe Werken. De virtuele werkplek biedt een papierloos kantoor, chat & presence, videoconferentie en naadloze integratie tussen intranet, documentbeheer en het primaire proces van de organisatie. Elk moderne organisatie heeft dit allemaal reeds in de architectuur blauwdrukken staan, dus de stap naar Het Nieuwe Werken mag niet meer belemmerd worden door techniek. Toch blijft het punt met betrekking tot virtueel samenwerken wel relevant; fysieke aanwezigheid bij meetings is nog steeds essentieel, alleen wellicht niet bij elke meeting.
  4. Thuiswerken kan eenzaam zijn
    Een gezonde HNW overgang draagt zorg voor afspraken over contact met collega’s en fysieke aanwezigheid. Zo is het uiteraard niet meer dan normaal dat collega’s elkaar wekelijks regelmatig treffen, al dan niet op kantoor. Een situatie waarin er alleen nog maar thuisgewerkt wordt en het contact met collega’s louter virtueel verloopt, hoort dan ook niet bij Het Nieuwe Werken. Uit onderzoek blijkt: thuiswerken verhoogt productiviteit, maar verlaagt innovatief vermogen – een combinatie van beide is dus essentieel.

Thuiswerken is een optie bij HNW; geen verplichting

Thuiswerken is dus niet per definitie hetzelfde als Het Nieuwe Werken. Met implementaties van Het Nieuwe Werken worden medewerkers dan idealiter niet gedwongen thuis te werken, maar vrijgelaten om te werken waar dat voor de betreffende werkzaamheden ideaal is. Er zijn inmiddels ook talloze flexkantoren, lounges en andere inspirerende locaties waar gewerkt kan worden terwijl men niet op kantoor is – maar dus ook niet thuis. Tot slot blijft het belangrijk afspraken te maken over fysieke contactmomenten tussen medewerkers, een onontbeerlijk element van Het Nieuwe Werken.