In een serie van een aantal nieuwsitems neemt Intellegus je mee langs de toekomst van de werkplek. Vandaag deel 1, met als thema Next Level HNW.
‘Losmaken wat vast zit’ is het credo van Het Nieuwe Werken. Daar het werk doen waar dat het beste gedaan kan worden. Beperkingen op het gebied van de werkplek, zowel fysiek als virtueel opheffen en medewerkers resultaatgericht aansturen. Allemaal bekende fenomenen en bij verschillende organisaties op verschillende niveau’s ingericht. De volgende veranderingen, noem het evolutie van de werkplek en ondersteunende IT systemen, komen er ondertussen al weer aan.
Locatie onafhankelijk werken wordt echt locatie onafhankelijk
Met regelmaat wordt de associatie met Het Nieuwe Werken gelegd als een term om een dag in de week thuiswerken te benoemen. Dat is nooit de werkelijke definitie van Het Nieuwe Werken geweest, maar langzamerhand wordt het locatie onafhankelijk werken ook echt ‘onafhankelijk’. Mobiele netwerken worden beter en sneller en menig 4G abonnement levert meer snelheid dan een WiFi verbinding. Werk kan en zal dus altijd een plek gaan vinden in het leven van medewerkers, ook op mobiele devices. Nadat de kinderen in bed liggen een presentatie voorbereiden met een collega, of even in een wegrestaurant een Lync meeting bijwonen terwijl hulpdiensten een ongeval op de snelweg afhandelen. Tijd zo efficiënt mogelijk gebruiken op het moment dat het nodig is en uit komt.
Dit betekent dat een IT afdeling inmiddels ‘always-on’ diensten moet leveren. Zomaar een onderhoudswindow plannen in de avonduren is er niet meer bij en de verwachting van medewerkers is steeds meer dat de IT voorzieningen altijd en overal werken. De verwachtingen van gebruikers van IT omgevingen verandert snel, mede door privé gebruik van IT middelen. Deze zijn immers altijd aan en praktisch oneindig qua gebruiksmogelijkheden en opslag. En niet te vergeten: vaak ook nog eens ‘gratis’.
Kun je de stukken naar mijn privé e-mail sturen, dan lees ik ze op mijn iPad
Voor informatiebeveiliging, IT beheerders en dus ook CIO’s is de titel van deze paragraaf een redelijke nachtmerrie. Elke medewerker kan alle bedrijfskritische informatie eenvoudig naar een privé device toesturen, zonder dat er grip is op beveiliging van dit device. De toekomst van de werkplek is dan ook onafhankelijk van het gebruikte device – oftewel, het moet op een veilige en effectieve manier werken op zowel door de organisatie verstrekte apparaten als privé apparaten. De tijd dat er zowel een privé als zakelijke telefoon wordt meegesjouwd is gelukkig voorbij aan het gaan en medewerkers hebben meestal zelf de nieuwste devices al voordat een organisatie bezig is met een LifeCycle management actie naar de vorige versie.
Voor IT organisaties dus de uitdaging enerzijds de kritische bedrijfsinformatie vooral binnen de grenzen van de organisatie te houden en anderzijds medewerkers de gelegenheid te geven ook echt het beste uit hun werkuren te halen – op welk device dan ook. Bring Your Own Device (BYOD), Choose Your Own Device (CYOD), de praktijk is dat elke organisatie hier op dit moment mee bezig zou moeten zijn op strategisch niveau.
Tot zover deel 1 van de toekomst van de werkplek, In deel 2 wordt aandacht besteed aan onder andere workflow gedreven bedrijfsprocessen en informatieclassificatie.