Cloudwatervrees?

‘Jullie willen alles alleen maar naar de Cloud brengen, maar voor mij hoeft dat helemaal niet. Je weet helemaal niet meer waar jouw informatie staat.’ Een relatie gaf me ongevraagd zijn mening over ‘Cloud’ en de hype die daar nog steeds om heen woedt. Onze visie op ‘Cloud’ verraste en het leek me goed dit te delen in dit artikel, aangezien Cloudwatervrees nog altijd bestaat.

Uiteindelijk is ‘Cloud’ niet meer dan een containerbegrip wat een scala aan mogelijke oplossingen en diensten omvat. Zo is alles wat niet via het eigen bedrijfsnetwerk bereikbaar en verbonden is in feite in de ‘cloud’. Met Cloud wordt dan ook de metaforische internetwolk bedoeld waarmee alles verbonden is. De term lijkt bewust vaag gekozen, zodat vrijwel alles en iedereen er wel in thuis kan horen – zolang de hype aanhoudt.

Information sharingHet leidt echter ook tot ‘Cloudwatervrees’, weerstand tegen het gegeven dat er bij gebruik van online diensten minder controle is over wie jouw informatie beheert en welke garanties je kunt krijgen op het beheer, beschikbaarheid of in het ergste geval bij faillissement. Het gaat er dus niet om of je diensten ‘uit de cloud’ kunt afnemen, maar of het nuttig is. Daarbij is er ook nog een verschil tussen een eigen ‘privé-cloud’ van een betrouwbare lokale partij of een leverancier die opereert vanaf een schimmig belastingvrij eilandje in de Pacifische oceaan.

In de rol van IT-regisseur is een van de zaken die we voor onze klanten direct oppakken is een inventarisatie van welke leveranciers gebruikt worden, welke voorwaarden worden gehanteerd en welke kosten er in rekening gebracht worden. Sommige diensten zijn pas aantrekkelijk bij grootgebruik, anderen hebben juist een schaalvoordeel voor MKB’ers. Tenslotte kan afhankelijk van wensen en eisen ook goed samen gewerkt worden met partijen die maatwerk leveren en een eigen mini-cloud aanbieden. Wel de schaalvoordelen van een clouddienst, ondersteuning van een lokale partij en persoonlijke aanpak, maar niet de potentiële risico’s van een gedeeld platform of leverancier die onbereikbaar blijkt bij problemen.

 

Tenslotte is een (parttime) ICT-regiefunctie belangrijk, periodiek toetsen of diensten aansluiten bij bedrijfsprocessen en het businessmodel plus het in de gaten houden van het totale kostenplaatje.